Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Lanserer en rekke anbefalinger for åpen publisering. Spent på respons Torsdag 14. desember la en arbeidsgruppe fram en rekke anbefalinger for veien videre for publisering av forskning.
NFFO: — Forståelsen for det litterære kretsløpet i UH-sektoren er for svak Bragepriser kommer ikke av seg selv.
Hvordan ønsker vi at et fremtidig publiseringslandskap skal se ut? Større åpenhet i forskningen vil kunne gi store samfunnsmessig gevinster og samtidig bidra til en sunnere forskningskultur, skriver representanter fra en arbeidsgruppe som i vår har arbeidet med en ny strategi for norsk vitenskapelig publisering i fremtiden. Her legger de frem noen av sine anbefalinger.
EU: Vil ha mer åpen publisering uten betaling for forfattere og lesere EU-rådet ber om strategier for nye publiseringsmodeller, uten forfatterbetaling.
NTNU snur, dropper likevel ikke avtale med storforlag Norge har forhandlet fram en ny avtale om åpen publisering med storforlag. Det bidrar til at NTNU snur og likevel ikke vil droppe avtalen med forlaget.
Ta tilbake eierskapet til tidsskriftene Forfatterbetaling har ikke redusert kostnadene for forskningsinstitusjonene, men tvert imot økt fortjenesten for de internasjonale forlagsgigantene som blir stadig mer maktfulle, skriver Lars Egeland, tidligere direktør ved Universitetetsbiblioteket.
Helge Høivik har ikke forstått opphavsrett Dosent Helge Høivik skriver hvorfor han vil bruke CC BY 4.0 lisensen. Ingen hindrer ham i å bruke den. Problemet er de som vil tvinge oss andre til å bruke denne lisensen, skriver Olav Torvund.
CC BY 4.0 løser flere problemer enn det skaper Noen forskere er redde for åpenheten. De finner det hårreisende at andre skal kunne bygge videre på det de selv har skrevet. Her er det vi må forbi jussen og over i forskningsetikken, skriver Per Pippin Aspaas.
Hvorfor jeg ikke vil bruke lisensen CC BY 4.0 [...] et resultat av en uvitenhet som er pinlig for institusjoner som vil være sentrale i kunnskapsutvikling og formidling, skriver Olav Torvund.
Rapport om overgangen til åpen publisering: Har gjort de mektige enda mektigere Markedet for vitenskapelig publisering domineres av noen få kommersielle aktører. Overgangen til åpen publisering har økt konsentrasjonen, viser fersk rapport.
Fire universiteter har vedtatt strategi som gir forskerne større rettigheter Etter at Universitetet i Oslo har vedtatt ny rettighetsstrategi, er i alt fire norske universiteter og ett forskningsinstitutt nå med på ordningen som gir forskerne større rettigheter overfor forlagene.
Skal få på plass ordning for åpen publisering Universitetet i Bergen gjør som flere andre norske universitet og får på plass en avtale om åpen publisering.
Forskere skal evalueres på åpen forskning. — Rett og slett ugreit Forskerforbundets leder mener infrastrukturen må på plass før forskere kan evalueres på åpen publisering.
NTNU vil trolig droppe avtale om åpen publisering Norge forhandler om nye forlagsavtaler om åpen publisering. NTNU varsler at de trolig ikke vil fornye alle. — En budsjettmessig nødvendighet, sier biblioteksjef.
USAs «plan s»: All offentlig finansiert forskning skal publiseres åpent Ny politikk skal rive ned betalingsmurer i USA. Den skal være på plass innen 2026.
Forskere i USA: Vil rive betalingsmurer og publisere åpent Åpen publisering av forskning? Ja takk, svarer et flertall av amerikanske forskere. Målingen griper inn i en pågående debatt om åpen publisering.
Tidsskrifter bommet på mål om åpen publisering Under halvparten av overgangstidsskriftene oppfyller Plan S-mål om å øke andelen artikler med åpen tilgang.
— Vi må bli kvitt besettelsen rundt «publiser eller forsvinn» Han langer ut mot «skandaløse» publiseringspriser og ber forskere publisere mindre. Han er arkitekten bak Plan S. Og det er en ting han angrer på.
Elsevier-avtalen i et globalt lys Vi bør heller bruke penger på publiseringsløsninger som er demokratisk styrt av forskersamfunnene selv enn å gjøre forlagsgigantenes aksjeeiere enda noen milliarder rikere.
Nederlandsk universitet dropper «impact factor» i ansettelser Heretter skal Universitetet i Utrecht ansette og forfremme på helt andre premisser.
Gikk fra boikott av forlagsgigant, til storavtale om åpen publisering To år etter at de brøt forhandlingene har University of California signert den største avtalen om åpen publisering i USA så langt.
Forlagsgiganter hardt ut mot Plan S-strategi for åpen publisering Ignorerer akademiske friheter, hevder forlag. Plan S-toppene slår tilbake.
Asheim avviser krav om nasjonalt publiseringsfond: — Ikke aktuelt nå Forskerforbundet ba Asheim bla opp penger til publisering. Her er svaret.
Åpen publisering og finansiering At vi målbevisst satser på dyre løsninger fremfor rimelige, virker absurd.
Ber Asheim bla opp penger til publisering øyeblikkelig: — Forskerne betaler prisen — Det kan ikke være sånn at forskere ikke får publisert forskningen sin, fordi de mangler finansiering, sier Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.
Kravet om åpen publisering av forskning var knapt på plass... Så kom kalddusjen Nådeløs beskjed om du vil publisere i tidsskrift uten avtale med NTNU: — Da må du betale selv.
OsloMet må ta et valg: Ønsker vi å bidra til at det er åpne vitenskapelige tidsskrifter i Norge? Kunnskapsdepartementet har framholdt OsloMet som en foregangsinstitusjon for åpen tilgang. Ikke minst har rektor Curt Rice markert seg. Nå er tidsskriftene ved OsloMet truet, skriver kronikkforfatterne.
Åpen publisering – hva viser statistikken? Den reelle andelen av deponerte artikler som aldri blir offentlig tilgjengelige, er synlig først ett år eller mer senere. Betydningen av denne faktoren er derfor mye mindre enn det Per Pippin Aspaas’ innlegg gir inntrykk av, skriver kronikkforfatterne.
Det er på tide å røske opp treet med rota Behovet for åpen tilgang til kunnskap har aldri vært større. Innenfor forskningsfeltet har man i stor grad klart å enes rundt noen åpne prinsipper. På undervisningsområdet er det fortsatt stor grad av individualisme og lukkethet, skriver Emma S. Vestli.
Vi er i ferd med å nå målet om åpen tilgang Svært mye har skjedd etter to år med Plan S. Her er en gjennomgang.
Det europeiske forskingsrådet (ERC) trekker støtte til Plan S Kort tid etter kunngjeringa om endringar i forskingsfinansieringa for å sikre open publisering, kuttar det europeiske forskingsrådet samarbeidet.
Meiner forskarar må ha rett til å «klippe og lime» frå publiserte artiklar — Vi må komme bort frå tanken om at ein publisert forskingsartikkel er ein digital versjon av ein papirartikkel, meiner musikkforskar Alexander Refsum Jensenius.
Disse åtte skal se nærmere på rettigheter og lisenser for åpen forskning Regjeringen ønsker mer gjenbruk av forskningsdata og setter derfor ned et utvalg som skal se nærmere på uavklarte spørsmål.
Vil åpne tilgangen til flere norskspråklige tidsskrifter Utvider støtteordning for å få tidsskrifter innen rettsvitenskap til å søke.
Åpen forskning og akademisk frihet – ja, takk begge deler! Kenneth Ruuds ovenfra-og-ned-tilnærming til forskernes rettigheter og den akademiske friheten, er et dårlig utgangspunkt for en god overgang til åpen publisering.
Akademisk frihet og åpen publisering Den pågående pandemien, men også tidligere epidemier, har vist at åpen forskning og involvering av lokale forskere og forskningskanaler er viktig.
Klar tale fra Nybø: Åpenhet må til for å løse tillitskrisen i forskningen Forskning. Selektiv rapportering, uheldige insentiver og tvilsomme praksiser ved ansettelser. Enkelte karakteriserer forskningen som kriserammet. Iselin Nybø mener hovedproblemet er manglende tillit fra befolkningen.
Er Plan S-problemet egentlig løst? Åpen tilgang. Nå gjelder det for Iselin Nybø å ta oss mot åpenhet i norsk publisering uten at sektoren låser seg fast i et enormt basketak om Plan S, skriver Kjell-Erik Lommerud, professor ved Universitetet i Bergen.
Norske avtaler tilfredsstiller allerede kravene om åpen tilgang til forskning Åpen publisering. Vi vil gjerne oppklare noen misforståelser som ser ut til å eksistere rundt den nye versjonen av Plan S om åpen tilgang, skriver fagdirektør og og seksjonssjef ved Unit.
Her er avtalen med Elsevier Publisering. Dersom norske forskere er hovedforfattere av en artikkel kan den publiseres åpent, viser avtalen det norske miljøet innen høyere utdanning og forskning har gjort med forlaget Elsevier. Bare vanlig medforfatterskap gir ikke grunnlag for åpen publisering.
Regjeringen vurderer å endre systemet for å telle forskning Tellekanter. Regjeringen har sendt på høring sak om dagens tellekanter. Du kan svare på tre ulike forslag, der det ene er å beholde dagens ordning. De to andre forslagene handler om at åpen publisering skal belønnes i tillegg.
Plan S uten plan for norske tidsskrifter Tidsskriftene. Forleggerforeningen etterlyser en klar strategi og svar på hvordan åpen tilgang skal finansieres.
La oss bidra, Nybø! Åpen publisering. Tekna og forskerforbundet oppfordrer Iselin Nybø til å sørge for større åpenhet og bedre forankring i det videre arbeidet med implementeringen av Plan S.
Kina-støtte til Plan S omtales som en «enorm overraskelse» Plan S. Kinesiske biblioteker og finansieringskilder forplikter seg til at forskningsresultater skal publiseres fullstendig åpent, og erklærer støtte til Plan S. Mannen bak planen erklærer seg overrasket.
Tromsø først ut med å ansette etter kvalitet heller enn prestisje Publisering. Ved UiT skal framtidige ansettelser og opprykk gjøres på bakgrunn av forskningskvalitet heller enn prestisjen til publiseringskanalene. Prorektor Kenneth Ruud forklarer hvordan DORA-prinsippene skal innføres i praksis.
Forlagenes maktposisjon styrkes Open Access. Gjennom å kreve at offentlig finansiert publisering skal være OA, blir det vanskeligere for de vitenskapelige foreningene å klare seg, og for nye aktører å komme inn på markedet. Det styrker de store forlagenes maktposisjoner, skriver Eirik Romstad.
PRIO-direktør om Plan S: — Vi har ikke fått noen løsning i dag Plan S. Planen for innføring av åpen publisering setter veldig strenge krav som lukker mange dører til de vitenskapelige forlagene, sier PRIO-direktør Henrik Urdal. Mye gjenstår å avklare, mener flere Plan S-debattanter.
Her kan du sjekke ut Plan S-debattene på stream Åpne debatter. Her finner du stream fra debatter om Plan S landet rundt. Fra Tromsø, Oslo, Bergen og Trondheim. Sjekk program og deltakere her.
Her er planen for å innføre Plan S: Godkjenner «kompromissforslag» Åpen publisering. Sent mandag kveld la John-Arne Røttingens internasjonale arbeidsgruppe fram veilederen for hvordan Plan S skal innføres. De skisserer tre ulike publiseringsmåter som vil gjelde også etter innføringen 1. januar 2020.
BI-prorektor: Forskningsrådet må tillate «den grønne veien» til Open Access Plan S. Plan S er spesielt utfordrende for BI som en internasjonal handelshøyskole. I en overgangsperiode må grønn Open Access tillates, skriver prorektor Hilde C. Bjørnland.
Røttingen mener Plan S er «Davids kamp mot Goliat» Åpen publisering. Om få dager vet vi mer om hvordan Plan S skal innføres, men noen mener den allerede har en ønsket effekt. Åpen publisering var et naturlig tema på den aller første UHR-konferansen.
Plan S: Ikke sant at det nærmer seg noe kompromiss Plan S. Totale forskjeller i virkelighetsoppfatning gjør striden om Plan S så hard. Variasjoner i bittesmå detaljer er på ingen måte noe kompromiss som kan dempe konflikten.
PRIO-forskere: Brekke svarer ikke på noen av spørsmålene vi stiller Plan S. Torkel Brekke avfeier våre saklige innvendinger, og svarer ikke på noen av de 20 spørsmålene vi faktisk stiller, skriver forskere bak den kritiserte Plan S-rapporten.
Forskningsrådet snur: Arrangerer høringsrunde om Plan S Plan S. Det skal likevel arrangeres høringsrunder om Plan S, også i Norge, forteller administrerende direktør for Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Brekke: Gundersen misforstår og overser dokumentasjon Plan S. Det er absolutt ingen grunn til å hevde at kvalitet ikke kan sikres like godt med et åpent publiseringssystem. Dette er en kortslutning som mange kritikere gjør, uten at de gidder å sette seg inn i forskningen om Open Access.
Internasjonalt forskeropprop mot Plan S samler støtte også i Norge Plan S. Professor Lynn Kamerlin ved Uppsala Universitet står i spissen for et opprop mot Plan S som samler tusenvis av underskrifter over hele Europa.
Åpen publisering er en overgang til styrt publisering Open Access. Plan S vil føre til at kontrollen med publiseringen flyttes fra forskerne til sentralistiske systemer kontrollert av forskningsråd, stater og overnasjonale politiske strukturer. Hvis Torkel Brekke ikke er villig til å diskutere slike problemer, er det vanskelig å komme videre i debatten, skriver Kristian Gundersen.
Plan S-debatten på vei inn i blindgate Open Access. Den kritiske rapporten fra forskere ved PRIO og Universitetet i Oslo om Plan S bør ikke få styre debatten framover, skriver professor Torkel Brekke, selv tilknyttet PRIO.
UiO-professor oppgitt over «selvopptatt» Plan S-debatt Plan S. De samme, nærsynte argumentene mot Plan S kommer igjen og igjen, mener professor Torkel Brekke. Nå angrer han på at han ikke tok hardere i da han ledet arbeidet med nasjonale Open Access-retningslinjer i 2016.
Ny rapport: Forskere krever utredning om konsekvensene av Plan S Publisering. Forskere fra PRIO og Universitetet i Oslo krever en konsekvensutredning av Plan S for åpen publisering. Iselin Nybø har ennå ikke tatt stilling til verken høring eller konsekvensutredning.
Mannen bak Plan S vil erobre verden med åpen publisering Open Access. Opphavsmannen til Plan S, Robert-Jan Smits, ser for seg at hele verden kan innlemmes i planen om åpen publisering. Noe annet kan bli svært risikabelt, mener kritikerne.
Nybø og Røttingen: Vi vil ha fortgang i overgangen til åpen publisering Open access. Vi håper at vi kan få full tilslutning om at åpen publisering er den riktige veien å gå, skriver forskningsminister Iselin Nybø og Forskningsrådets John-Arne Røttingen.
Forskningsrådet purrer på mer åpen publisering Universiteter og høgskoler laster ikke opp nok artikler i åpne arkiver. Nå gir Forskningsrådet alle seks måneders frist til å få orden i sakene.
Nyeste artikler
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Olav Thon (1923—2024)
Få fart på utdanningskvaliteten
Jeg savner mer mangfold i akademia
Venstres budsjett: Plusser på nesten tre milliarder
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no
Kjerkol fikk ikke medhold